Παραπονεμένα λόγια έχουν τα τραγούδια μας, λες και τ' άδικο το ζούμε, μέσα από την κούνια μας...

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Σοφία Κολοτούρου - Οσοι είμαστε κουφοί, λοιπόν, περνάμε μια ζωή πλήρους στέρησης στα πάντα, εκτός αν υποκύψουμε και μάθουμε νοηματική

***
Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ όλους για τη χθεσινή υποστήριξη και τα μηνύματα συμπαράστασης. Ξέρετε, η ίδια η κώφωση δεν με έχει πειράξει τόσο. Φυσικά σε κανέναν δεν αρέσει να είναι κουφός (εκτός αν έχει μεγαλώσει σε ελεγχόμενο περιβάλλον - οικοτροφείο και σχολείο κωφών, όπου δυστυχώς τους κάνουν πλύση εγκεφάλου και τους πείθουν ότι η κώφωση είναι κάτι καλό και ωραίο - δεν υπερβάλλω καθόλου... )
Αυτό που πρωτίστως με πειράζει και με σκοτώνει λίγο λίγο καθημερινά στη ζωή μου είναι η πλήρης απουσία στήριξης σε οτιδήποτε. Το σύστημα στην κώφωση έχει δομηθεί έτσι ώστε να υποστηρίζονται μόνο οι κωφάλαλοι νοηματίζοντες ή μάλλον ούτε καν αυτοί, αλλά μόνο οι ακούοντες διερμηνείς τους. Ακόμα και το επίδομα κώφωσης είναι το μοναδικό αναπηρικό επίδομα που διακόπτεται στα 18 και στη συνέχεια οι κουφοί και οι κωφάλαλοι ζουν χωρίς επίδομα, μέχρι τα 65 τους που μπορούν να το ξαναπάρουν. ΣΤΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΦΟ/ΚΩΦΑΛΑΛΟ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΑΚΟΥΩΝ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ δήθεν για να τον βοηθάει.
Οσοι είμαστε κουφοί, λοιπόν, περνάμε μια ζωή πλήρους στέρησης στα πάντα, εκτός αν υποκύψουμε και μάθουμε νοηματική, έστω και στα 25-30 μας, προκειμένου να έχουμε κάποιου είδους στήριξη. ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΩΦΩΝ.
Ολα αυτά τα παράλογα πράγματα αντιμετωπίζουμε και προσπαθούμε να τα αλλάξουμε την τελευταία δεκαετία. Εχουμε φτιάξει ήδη δύο συλλόγους - τους συλλόγους ΑΚΟΥΣΤΗΡΙΞΗ και ΑΚΟΥΜΠΩ και κάνουμε ένα τεράστιο αγώνα για να τα φέρουμε στο φως και να τα αλλάξουμε.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι όλα αυτά αφορούν κάτι λίγους κουφούς και ότι δεν τους αφορά το θέμα. Θα ίσχυε αυτό, αν δεν ανακάτευαν και ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΗΚΟΟΥΣ , στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων για τα οποία ζητάνε επιδοτήσεις. Οχι οι ίδιοι οι κουφοβαρήκοοι, αλλά οι ακούοντες διερμηνείς, που όπως είπαμε παίρνουν τις επιδοτήσεις.
Ετσι, έχουμε το παράδοξο φαινόμενο να λένε παντού ότι: "η γλώσσα των κωφών και βαρηκόων είναι η νοηματική" και κανείς να μην αντιδρά. Οπως είπε και πριν λίγο η φίλη Ariadni Antonaki σε συζήτησή μας, "ενώ ο καθένας ξέρει μια γιαγιά ή έναν παππού που δεν καλοακούει, και που φυσικά μιλάει και δεν έχει σχέση με νοηματική, όταν όμως του λένε ότι : η γλώσσα των κωφών και βαρηκόων είναι η νοηματική σπεύδει να συμφωνήσει, πιστεύοντας ίσως ότι αυτοί οι βαρήκοοι είναι άλλου τύπου βαρήκοοι". Οχι βαρήκοοι-βαρήκοοι, αλλά βαρήκοοι-κωφάλαλοι, σαν να λέμε.
Και τελικά, όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στις ζωές πάρα πολλών από μας. Από μας που χάσαμε την ακοή μας από παιδιά, ως τους βαρήκοους παππούδες που δεν έχουν σήμερα τους υποτίτλους που χρειάζονται, γιατί αντί για υπότιτλους και γραπτά κείμενα τους προσφέρουν ένα διερμηνέα νοηματικής.
Αυτά τα πράγματα παλεύουμε να αλλάξουμε κι επειδή δεν θα το κάνει κανείς άλλος για μας, οφείλουμε να το κάνουμε μόνοι μας. Αν σας απασχολεί η ζωή του παππού σας, των γονιών σας όταν μεγαλώσουν, εσάς των ίδιων όταν θα περάσετε τα 70, οφείλετε να καταλάβετε όλο αυτό το πλέγμα συμφερόντων που έχει στηθεί και που θα καταλήξει στο να σας στερήσει τους υποτίτλους και τα γραπτά κείμενα ώστε να μην καταλαβαίνετε τι λένε στην τηλεόραση στα 80 σας και απλά να βλέπετε ένα διερμηνέα της νοηματικής στα παράθυρα, όπως συνήθως βλέπουμε εμείς, χωρίς να έχει έναν υπότιτλο από κάτω.
Και να σας λένε επιπλέον ότι επιδεικνύετε ασέβεια και χλεύη κάθε φορά που θα ζητάτε υποτίτλους για να καταλάβετε.

***

1 σχόλιο:

Κατερίνα Δε.Στα.Πα. είπε...

Η Σοφία μια ζωή, συνεχίζει να αγωνίζεται για τα αυτονόητα.